Jak wybierać mięsa i wędliny?

Klasyczny schabowy w chrupiącej panierce, pieczone skrzydełka w sosie BBQ czy soczysty stek wołowy z grilla… mięsa pełnią istotną rolę w diecie człowieka, dostarczając m.in. białka i witaminy z grupy B. Przygotowane z nich wędliny i wędzonki takie jak kiełbasy, boczki czy szynki są doskonałym składnikiem sałatek, dań głównych oraz kanapek. Czy warto spożywać mięso i wędliny? Które z nich najlepiej włączyć do swojego menu?

Rola mięsa w diecie człowieka

Mięso od zarania dziejów pełniło ważną rolę w diecie człowieka. Aby przetrwać, praludzie wyławiali ryby, łapali ptaki i polowali na żyjące w puszczach zwierzęta, które dostarczały im nie tylko pożywienia, lecz także grubych skór, które zapewniały ciepłe okrycie. W obecnych czasach mięso wciąż jest ważnym składnikiem diety, ponieważ przede wszystkim jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm nie może sam wytwarzać) zawarte w odpowiednich proporcjach. Ponadto mięso jest bogate w żelazo oraz witaminy z grupy B biorące udział m.in. w wielu procesach zachodzących w organizmie, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego oraz wspierające produkcję keratyny odpowiadającej za stan włosów i paznokci. Na szczególną uwagę zasługuje mięso ryb, które dodatkowo jest bogate w witaminy A, D, E, wiele składników mineralnych oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-3) mające pozytywny wpływ na pracę układy krwionośnego, odpornościowego oraz mózgu.

Dania mięsne na wiele sposobów

Surowe mięso można przyrządzić na wiele interesujących sposobów, a to właśnie od metody obróbki cieplnej oraz użytych przypraw zależy jego ostateczny smak i aromat. Delikatne mięso drobiowe świetnie się sprawdza po krótkim smażeniu lub pieczeniu. Z wieprzowiny najbardziej popularne są tradycyjne schabowe, boczek, karkówka z piekarnika lub pyszne golonki pokryte chrupiącą skórką. Wołowina lub dziczyzna wymaga najczęściej dłuższego marynowania, dzięki któremu mięso staje się kruche i niezwykle aromatyczne.

Wędliny – wyjątkowe mięsne przysmaki

Do kanapki, na przekąskę, w sałatce – wędliny to przetwory mięsne, które można spożywać w przeróżnej formie. Niektóre z nich poddawane są peklowaniu i wędzeniu, dzięki czemu nabierają charakterystycznego dymnego smaku oraz ciemnego odcienia. Do wędlin zaliczane są m.in. kiełbasy, kabanosy, parówki, szynki, wędzonki, pasztety czy salceson. Wybierając wędliny w sklepie, warto zwracać uwagę nie tylko na jej kolor, lecz przede wszystkim na zawartość mięsa oraz ogólny skład (ilość tłuszczu, konserwantów, dodatków roślinnych). Niektóre z nich można przygotować w domu samodzielnie, poddając np. szynkę czy karkówkę wieprzową peklowaniu, pieczeniu lub długotrwałemu parzeniu, co daje pewność, że jest świeża, idealnie doprawiona i nie zawiera żadnych zbędnych dodatków.